Segítünk az inzulinrezisztenciában és a cukorbetegségben szenvedőknek!

Cukorbeteg családtag?

Hogyan segíthetünk, ha cukorbeteg a családtagunk?

Hasznos tanácsok a könnyebb mindennapokhoz

 

A diabétesz családi ügy, hisz a betegség kialakulása az egész család mindennapi működésének, szokásainak megváltoztatását jelentheti. Gyakori, hogy teljeskörűen át kell alakítanunk életvitelünket az étkezéstől kezdve a rendszeres testmozgásig és a szabadidő megszervezéséig. Mindez akkor működik jól, ha közben mind a saját, mind szeretteink mentális egészségére oda tudunk figyelni.

 

Beszéljünk itt a hipo- és hiperglikémiáról?

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésében a legfontosabb négy terület a mozgás, a helyes étkezés, az orvosi kezelés és a tájékozódás. Ugyanennyire fontos azonban a megfelelő családi támogatás is.

A közelmúltban cukorbetegek körében végezték el a DAWN2 -"Diabetes Attitudes Wish and Needs"- nemzetközi kutatást, amely újfajta támpontokat ad a diabétesz kezeléséhez. 17 országból 8596 cukorbeteg részvételével azt vizsgálták, hogy az érintett családokban milyen formában és mértékben jelentkezett pszichoszociális stressz és mentális terheltség a betegség kapcsán.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a közvetlen családtagok is megnövekedett érzelmi teher súlya alá kerülnek. Az ő esetükben a fő stressztényező az, hogy családtagjukat a szövődményektől és a hipoglikémiától féltik. A tanulmány szerint például a hozzátartozók harmada frusztrált, mert nem tudják, hogyan tudnának segíteni. Amíg a betegeknek csupán 40 %-a, addig a hozzátartozók 60%-a számolt be erről az aggodalomról.

Ebből is jól látszik, mennyire fontos a betegség családi érintettségben történő megértése és kezelése.

 

Hideg zuhanyként érkezhet a diagnózis

Amikor egy beteg szembesül a diagnózissal, gyakran egyedül és elveszettnek érzi magát. Önmagában a betegség tudata is komoly negatív stresszt jelenthet számára. Tanácstalanul őrlődhet és nem tudja pontosan min és hogyan kellene változtatnia. Nem igazodik ki egyedül a betartandó kalóriák táblázatában. Esetleg pánikba esik, amikor hirtelen leesik a vércukorszintje. Az is lehetséges, hogy fogalma sincs, hogyan iktathatná be a mozgást a mindennapjaiba. Csak ront a helyzeten, ha félelmei feldolgozásában a családjától nem kap támogató segítséget.  

A distressz egy ördögi kört alakíthat ki, mert a stresszhormonok tovább emelik a vércukorszintet.

 

A jó szociális támogatás előfeltétele a diabétesz sikeres kezelésének

A DAWN2 tanulmány kimutatta, hogy a betegek hátrányos társadalmi megkülönböztetést éreznek, miközben éppen a támogatásra vágynak. A törődésben pedig a közvetlen családtagok és a barátok segíthetnek leginkább.  A család az alapvető támogató forrás és az eredményes terápia megvalósításában az elsődleges közösség.

 

Ezzel a 6 (+1) lépéssel sokat tehet hozzátartozója mentális és fizikai egészségéért:

 


Segítsen a vércukormérésben.


Legyen a közös családi étkezés egészséges.


Mozogjanak együtt rendszeresen.


Tájékozódjon Ön is széleskörűen.


Segítsen felelősséget vállalni egészségéért.


Avassa be a barátokat, ismerősöket is.

 1. Segítsen a vércukormérésben: a vércukormérés nem boszorkányos dolog. Sajátítsa el Ön is a gyakorlatban és segítsen hozzátartozójának, hogy a vércukorszint ellenőrzés a rutinjává válhasson. Természetesen legyen tisztában azzal is, mit kell tennie vészhelyzetben, azaz ha a vércukorszint hirtelen leesik. Kísérje figyelemmel, hogy a beteg a felírt gyógyszereket pontosan és rendszeresen szedi-e.
 2. Legyen a közös családi étkezés egészséges: Sokkal gördülékenyebben lehet áttérni az egészséges táplálkozásra, ha azt közösen valósítják meg. Tájékozódjon Ön is a cukorbetegek helyes étkezéséről, diétájáról és az elkészítési módokról. A magas rosttartalmú, de csökkentett szénhidrát- és zsírfogyasztásért az Ön szervezete is hálás lesz.
 3. Mozogjanak együtt: A mozgás egyensúlyba hozza az anyagcserét és elűzi a rossz hangulatot. Szervezzék úgy a mindennapjaikat, hogy jusson idő naponta legalább 30 percnyi rendszeres mozgásra. Kezdetben ez lehet egy jóleső séta, később akár biciklizés, túrázás vagy úszás.
 4. Tájékozódjon Ön is széleskörűen: Számos helyen találhat már kifejezetten cukorbetegeknek ajánlott recepteket, tornagyakorlatokat és relaxációs légzési módszereket. Ha már lesz tartalom a rovatokban, akkor itt belső linket kellene csinálni.
 5. Segítsen abban, hogy felelősséget vállaljon a saját egészségéért. Legyen tudatában a nem megfelelően kezelt vagy kezeletlen diabétesz kockázataival és azzal, hogy az további súlyos társbetegséget hozhat magával. Segítsen megérteni, miért fontos lemondania a káros szenvedélyeiről. Fontos azonban, hogy felnőttként kezelje hozzátartozóját és ne gyámkodjon felette.
 6. Avassa be a barátokat is. Semmi szükség a titkolózásra vagy a betegség elhallgatására. A probléma tagadásával inkább csak az erőforrásait használja el feleslegesen, holott sem a szőnyeg alá söpréssel sem az önmarcangolással nem jut pozitív megoldásra.

+1

 1. Önmagáról se feledkezzen el! Nyilvánvaló, hogy a diabétesz a hozzátartozók számára is megterhelővé válhat. Ne feledkezzen meg ezért önmagáról, a saját lelki és fizikai egészségéről sem. Szánjon időt a feltöltődésre, hisz hozzátartozó támogatása nem azt jelenti, hogy önmagát fel kell áldoznia.

 

A kulcsszó, hogy együtt!

A cukorbetegség egyik rizikófaktora a helytelen étkezés. Olyan alapvető változtatások, mint a cukorbevitel radikális csökkentése vagy a fehérliszt kiváltása egészségesebb alternatívákkal, az Ön egészségére is pozitív hatással lesz. Energiát adó, és magas tápértékkel rendelkező ételek fogyasztásáért az Ön szervezete is hálás lesz.

Ha együtt fedezik fel az egészséges életmódot, hozzátartozója sem fogja úgy érezni, hogy az Ön számára terhet jelentene az ő betegsége. Ráadásul mindannyiók életminőségét javíthatják és csökkenthetik a stresszt.

 

Nézzünk néhány egyszerű tippet, amivel hozzátartozóját az önmenedzselésben támogathatja:

 1. Segítsen abban, hogy ne csábuljon el

Ne rombolja le az erőfeszítését és ne biztassa hozzátartozóját, hogy egyen meg egy szelet tortát vagy egy gombóc fagyit egy ünnepi alkalom során, csak mert azt egy kevés cukorral készítette.

 1. Segítsen abban, hogy tudatos legyen

Van, aki nehezen boldogul a kalóriaszámolással vagy a megfelelő alapanyagok kiválasztásával. Idősebb életkorban pedig különösen nehéz megváltoztatni a régi szokásokat. Segítsen apró lépésekben, esetleg némi trükkel bevezetni a megreformált táplálkozást.

 1. Segítsen neki közösséget találni

Együtt és közösségi erővel minden könnyebb. Ma már számos klub működik, ahol a cukorbetegek megoszthatják egymással tapasztalataikat és érezhetik, hogy a problémájukkal nincsenek egyedül. Fontos, hogy minél erősebb közösségi kapaszkodókat találjanak. Sorsközösségben az eddig szokatlan ételek kipróbálása is könnyebben megy.

 1. Ha nem megy másképpen, vegye át az irányítást

Van, akinek a változtatás nehezen megy vagy könnyebben feladja a próbálkozásokat. Ilyenkor legyen Ön a fegyelmezett és vegye át a kezdeményezést, legyen szó étkezésről, testmozgásról vagy akár a rendszeres vércukor ellenőrzéséről.   

 

Táplálékkiegészítők és vitaminok elősegíthetik a javulást

A cukorbetegséget az egyéni adottságok, mint például a családi előzmény, az életkor vagy a testsúly is befolyásolhatja.

Fokozottan figyelni kell azonban az immunerősítésre, a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok napi bevitelére.

Az optimális vércukorszint fenntartásában sokat segíthetnek a táplálékkiegészítők. A Glucoheal Fit táplálékkiegészítő négy természetes összetevőjének – fahéj, króm, berberin és az alfa-liponsav-  jelentős hatása van az optimális vércukorszint fenntartásában. Segíthetnek a cukorbetegség javításában és az inzulinrezisztencia kezelésében.

Ezek a tápanyagok hozzájárulhatnak az egészséges glükozanyagcseréhez és növelik a sejtek energiatermelését, fontos szerepet játszanak a szövődmények kialakulásának megelőzésében.

Alapvető azonban, hogy a beteg rendszeresen ellenőrizze a vércukorszintjét, eljárjon a szűrővizsgálatokra és törekedjen az egészséges testsúly elérésére.

 

Ismerje meg a Glucoheal Fit készítményt >>>