Segítünk az inzulinrezisztenciában és a cukorbetegségben szenvedőknek!

Blog

Inzulinrezisztencia

Bálint Judit, Dr. Szabó Richard
Inzulinrezisztencia

Sok igazság van abban, hogy a betegségeink kialakulásában mi magunk nem csak tétlen áldozatok vagyunk. Saját döntéseink és választásaink adnak keretet egészségünk minőségének megőrzésében vagy éppen annak károsításában. Odafigyeléssel és tudatosan alapvetően formálhatjuk testünk és egészségünk jövőjét.

Bajok a cukorral 

Amikor cukrozott üdítőket, gyorsan felszívódó szénhidrátokat fogyasztunk, vagy ínycsiklandó édes süteményekkel, csokoládéval kényeztetjük magunkat, jusson eszünkbe, hogy a kulináris élvezet mellett épp egy időzített cukorbombát dobunk be a szervezetünkbe.

A szervezet az elfogyasztott szénhidrátokat egyszerű cukrokra bontja, ezáltal a véráramban megemelkedik a vércukorszint. A testünk igen bölcs mester, és az egészséges egyensúly fenntartása a célja. Azért, hogy ez megvalósuljon a hasnyálmirigynek inzulintermelésre ad parancsot, a cukrot pedig alapvetően a különböző szervekbe, szívbe, májba, izomba juttatja.

Ha felborul az egészséges működés, a sejtek nem tudják felvenni a cukrot, ami így tovább kering a véráramban. Válaszul a hasnyálmirigy fokozott inzulintermelésbe kezd és emiatt  idővel nagy eséllyel kimerül. A vérben keringő cukrok pedig súlyos károkat okoznak a szervezetben.

 

A rejtőzködő inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia egy szénhidrát-anyagcsere zavar. A cukorbetegség előszobája és bizony nem éri meg félvállról venni.

Egy gyakran előforduló kóros állapotról beszélünk. Az érintettek nagy százaléka nem is tud a testében zajló egészségromboló folyamatokról, és így a probléma hosszú ideig rejtve maradhat. Az egyik oka ennek az, hogy vércukorszint vizsgálatakor nem végeznek automatikusan inzulinszint ellenőrzést, és nem nézik meg annak cukorterhelésre történő változását.

Az inzulinrezisztenciában való érintettség mértéke nagyjából megegyezik a 2. típusú cukorbetegséggel – ez Magyarország lakosságának kb. 10%-át érinti-, illetve becslések szerint akár meg is haladhatja azt.

forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/23336/ennyien-erintettek-cukorbetegsegben

Gyanús tünetek

Az inzulinrezisztencia diagnózisa nem egyszerű feladat, a tünetei elég változatosak és nem is mindig feltűnőek. Legtöbbször más betegségek és különböző orvosi gyanúk vizsgálata során derül rá fény.

Gyakran már fiatal korban is megjelenhet menstruációs problémák, túlsúlyra való hajlam, pattanásos bőr formájában, de ekkor gyakran még nem foglalkoznak vele kellő mértékben. Számos esetben az inzulinrezisztenciát a nők esetében a gyermekvállalás időszakában fedezik fel, és pusztán a meddőség okát kutatva derül ki.

Az inzulinrezisztencia általános tünetei között jelentkezhetnek:

  • Alvászavarok
  • Pattanásos, zsíros bőr
  • Nyakon, hónaljon barnás elszíneződés (acanthosis nigricans)
  • Túlsúly, többszöri diéta nem hoz kielégítő eredményt
  • Zsírmáj
  • Migrénes és idegrendszeri panaszok
  • Étkezések után fáradtság
  • Hirtelen fellépő éhségérzet
  • Rossz alvás
  • Nőknél: menstruációs zavarok, meddőség, policisztás ovárium szindróma, szőrösödés
  • Férfiaknál: merevedési zavarok, korai hajhullás

 

Lényeges a diagnózis

A biztos diagnózis a tünetek figyelembevétele mellett laborvizsgálatokkal állítható fel.

Az egészséges vércukorszint éhgyomorra mérve 3,9-6,0 mmol között mozog.

Inzulinrezisztencia megállapítására több vizsgálati módszert is lehet használni. A leggyakrabban alkalmazott 3 pontos cukorterheléses vizsgálat azt mutatja, hogy egy cukros folyadék elfogyasztása milyen mértékben emeli meg a vércukor és inzulinszintet az éhgyomorra mért értékekhez képest. 

Az inzulinrezisztencia megállapítása történhet az un. HOMA-index-el is. A HOMA index egy számított érték, amikor az éhgyomri vércukor és inzulin szint értékeket összeszorozzuk, majd elosztjuk 22,5-vel. Ha a kapott érték nagyobb 4,4-nél akkor inzulinrezisztenciáról beszélünk.

Természetesen nem lehet egyoldalúan kizárólag a táplálkozást okolni a betegség kialakulásáért, hiszen felmerülhetnek bizonyos genetikai okok és a mozgásszegény életmód is sokat ront a helyzeten. Bizonyos szénhidrát anyagcserével kapcsolatos egyéb társbetegség is növeli az inzulinrezisztencia kialakulását. A veszélyt fokozhatja, ha a felmenőink között volt már 2. típusú cukorbeteg.

Aki nem veszi komolyan az inzulinrezisztencia diagnózisát, az az évek előre haladtával nagy eséllyel 2-es típusú cukorbeteggé válhat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az illető 10-15 év elteltével több mint 50% eséllyel diabéteszes lesz.

A 2-es típusú cukorbetegség az elmúlt évtizedekben hihetetlenül általánossá vált, és évente milliók halálát okozza.

Iránytű a megoldáshoz

A megelőzésért magunk is sokat tehetünk és célszerű komplex terápiában gondolkodni.

Könnyű például hozzászokni a főétkezések közötti nassoláshoz. Kérdezzük meg ilyenkor magunktól, hogy valóban éhesek vagyunk-e vagy csak unalomból, megszokásból, önjutalmazásból nyúlunk a cukros zacskók után.

A mozgást, a rendszeres sportot vezessük be a napjainkba. A legjobb hasznosulás akkor valósul meg, ha a kardio edzéseket erősítő gyakorlatokkal kombináljuk. Az izom építése azért is lényeges, mert az izom egy olyan szervünk, amely képes közvetlenül felvenni a glükozt.

Léteznek ma már a szintetikus gyógyszerek mellett olyan természetes étrendkiegészítők, amelyek jelentős mértékben segítik a vércukorszint csökkentését. A Glucoheal Fit (kattintható link a termékre https://drschneider.hu/Glucoheal-Fit-etrend-kiegeszito#)  természetes növényi hatóanyagai kifejezetten az inzulinrezisztencia a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében és kordában tartásában fejtik ki jótékony hatásukat.

Jó hír, hogy az inzulinrezisztencia megállítható és visszafordítható folyamat.