Segítünk az inzulinrezisztenciában és a cukorbetegségben szenvedőknek!

Blog

Fahéj

Bálint Judit, Dr. Szabó Richard
Fahéj

A fahéj az ókori világ egyik legelső és nagyra becsült fűszere, amelyet már Kr.e. 2000 évvel is használtak ételek ízesítésére és kedvező tulajdonságai miatt gyógyításra egyaránt.

Az ókori kínai írások és a Biblia is említést tesz róla. A kínaiak láz és megfázás kezelésére, valamint emésztési panaszok esetén alkalmazták.  

Később főként arab kereskedők révén jutott el Európába és olyannyira értékes fűszernek számított, hogy ára az aranyéval vetekedett. Valódi kincsnek tekintették, az előkelő nemesi konyha fűszerévé vált, sőt akár királyoknak is illő volt fahéjat ajándékozni.

A középkorban szabályos fűszerháború alakult ki a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért. A nagy felfedezések korában portugál, holland és brit tengeri flották szállították az európai kontinensre nagy mennyiségben. Ebben a történelmi korban az orvosok köhögés, torokfájás és ízületi gyulladás enyhítésére használták.

Ceyloni vagy kínai?

Alapvetően a fahéj két változatát különböztetjük meg. A világosabb, vékonyabb és lágy kérgű fahéjfából nyerik ki Srí Lankán a ceyloni fahéjat. A másik, a sötétebb és meglehetősen kemény kínai cassia fahéjfából származik, és Dél-Kínában illetve Burmában honos. A ceyloni fahéjat jobb minőségűnek és értékesebbnek tekinthetjük, táplálékkiegészítőkben a ceyloni fahéj kerül felhasználásra. A cassia kínai fahéjnak magasabb a kumarin tartalma, ezért túlzott mennyiségben használva nem ajánlott.

A fahéjat a fák ágainak lefejtett kérgéről szedik le, ami száradás után tekercsekké görbül. Ez az a bizonyos fahéjrúd illetve annak őrölt változata, amit mi a konyhai felhasználásból jól ismerünk. Jellegzetes illatát és édeskés, fanyar ízét a fahéjban található aldehid vegyületek adják.

 

Az elmúlt évtizedekben tudományos kutatások és kísérletek is bizonyították, hogy a fahéj valóban kincset érhet az egészségmegőrzésben. Számos betegség prevenciójában és kezelésében igazolták hatásosságát.

 

A fahéj 6 legfontosabb egészségügyi előnye

  • Csökkenti az inzulinrezisztenciát

Számtalan tanulmány ír arról, hogy a fahéj alkalmazásával sikeresen csökkentették a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét. A fahéj szervezetre gyakorolt mechanizmusainak köszönhetően javulhat az inzulinválasz, így a vércukor könnyebben jut a sejtekbe. Nem véletlenül alakult ki a gasztronómiában, hogy a magas cukortartalmú ételeket gyakran fahéjjal fűszerezik. Rendszeres fogyasztása támogatja a sejtek vércukorszint szabályozását.

 

  • Erős antioxidáns

A fahéjban található polifenol vegyületek az egészségre kedvező hatásúak, mivel a polifenolok erős antioxidánsok és gyulladáscsökkentők. Képesek eredményesen felvenni a harcot a szabadgyökökkel és az oxidatív stresszel szemben, így csökkentik azok sejtkárosító erejét. Bizonyos tanulmányok szerint a fahéj a legerősebb antioxidánsok egyike.

 

  • Enyhül a szívbetegségek kockázata

A szívbetegségek sajnos világszerte dobogós helyen szerepelnek a halálozási listákon. A fahéj jó hatással van a szívbetegségek elsődleges kockázati tényezőire, így a vérzsíranyagcserére. Csökkentheti a „rossz” LDL – koleszterin és növeli a „jó” HDL -koleszterin szintjét.  Állatkísérletek támasztják alá, hogy a fahéj pozitív hatással van a vérnyomásra is.

 

  • Serkenti a memóriát, csiszolja az agyat

Újabb kutatások szerint a fahéj javítja az agy működését, fényesíti a memóriát. Úgy tűnik, hogy a fahéj képes gátolni a tau protein felhalmozódását az agyban, így visszaszoríthatja az Alzheimer kor kialakulását. Emellett segíti a kognitív képességeket, gördülékenyebbé teszi a tanulási folyamatokat. Állatkisérletekben ígéretesnek tűnik a szklerózis multiplex kezelésében, csökkentheti a gyulladást az idegrendszerben.

 

  • Megkönnyíti az emésztést

A fahéj képes oldani az emésztési görcsöket és a felfúvódást, megnyugtatja a gyomrot. Emésztéskor szerepet játszik a zsírok lebontásában, emellett étvágyjavító és gyomorerősítő hatása is ismert.

 

  • Baktérium- és vírusölő

Egyik alkotóeleme a fahéjaldehid, ami vírusellenes tulajdonsága miatt segíthet egyes fertőzések kezelésében és gátolja bizonyos baktériumok és gombák elszaporodását.

 

Mikor kell óvatosnak lenni a fahéj fogyasztásával?

A cassia fahéj kumarin tartalma miatt májkárosító lehet, ezért mérsékelt mennyiségben fogyasszuk. Vérhigító szedése mellett nem javasolt fogyasztani, mert befolyásolja a véralvadást.

A fahéj fogyasztása manapság már szerencsére nemcsak az előkelők kiváltsága, bárki számára elérhető gyógyhatású fűszer.