Segítünk az inzulinrezisztenciában és a cukorbetegségben szenvedőknek!

Blog

Alfa-liponsav

Bálint Judit, Dr. Szabó Richard
Alfa-liponsav

Szervezetünknek számos élettani folyamatban van rá szüksége. Kutatások szerint számos krónikus betegség a telomerek megrövidülésére vezethető vissza. Az alfa-liponsav képes stimulálni a telomerázt, azt az enzimet, amely a telomereket meghosszabbítja.

Az alfa-liponsav egy szerves vegyület és a szervezet kis mennyiségben – a sejtek mitokondriumaiban- maga állítja elő. Mindenhez sejtenergiára van szükség. A mitokondrium pedig éppen a sejtek energia előállításában és elraktározásában játszik nélkülözhetetlen szerepet.

Az alfa-liponsav megtalálható néhány alapvető táplálékban, mint a brokkoli, spenót, máj, élesztő és burgonya.

Természetesen regenerál. Szervezetünknek számos élettani folyamatban van rá szüksége.

  • Segít a glükoz energiává alakításában és a szénhidrát lebontásában.
  • Az antioxidánsok között is egyedülálló, mert mind a zsírban és mind a vízben oldódó vegyületekkel is reakcióba tud lépni. Védi a sejteket az oxidatív stresszel szemben.
  • Hozzájárul az E- és C-vitaminok szintjének helyreállításában, a kimerülő készletek feltöltésében. Szedésével más antioxidánsok hatását is fokozza, így kettős hasznot termel.

 

A rendelkezésre álló tudományos ismeretek alapján az alfa-liponsav kiemelkedő pozitív hatásai:

 

  1. Humánkísérletek igazolják inzulinutánzó képességét, így az alfa-liponsav javíthatja a sejtek inzulinérzékenységét, csökkentheti az inzulinrezisztenciát és segítheti a vércukor szabályozását.

 

  1. Az idegeket és agysejteket védő hatással rendelkezik, mivel átjut a vér-agy gáton és a központi idegrendszerben is kifejti jótékony hatását. Jótékony hatása lehet kognitív és idegrendszeri betegségekkel szemben, mint a Parkinson és az Alzheimer kór. Javíthatja a figyelmet és a memóriát.

 

 

  1. Csökkenti a cukorbetegek idegfájdalmait. Tanulmányban rögzítették, hogy napi 600-1800 mg alfa-liponsav elfogyasztása javítja a cukorbetegségben szenvedők lábainak és karjainak égését, fájdalmát és zsibbadását. A tünetek javulása 3-5 hetes kezelést vehet igénybe.

 

  1. Növeli a nitrogén-monoxid hatását az erekben, így fokozza a vérkeringést azaz a mikrocirkulációt a végtagokban.

 

  1. Lassíthatja az öregedési folyamatokat, mert védelmet nyújthat a stresszel szemben és fokozza a szervezet energiatermelését.

 

  1. Egyes tanulmányok kimutatták testsúly és testtömeg index csökkentő hatását, azáltal, hogy mérsékli az éhséget és a szervezetet több kalória elégetésére ösztönzi. Elhízott felnőtt páciensek körében végzett kutatások szerint az alfa-liponsav több hónapon át tartó szedése enyhén csökkentheti a túlsúlyt. Más kutatások azt is kimutatták, hogy az alfa-liponsav javítja a testsúlyt a túlsúlyos gyermekeknél.

 

  1. Az immunrendszer működését erősíti azáltal, hogy stimulálja az E- és C-vitamin szintjét és felszívódását, a természetes ölősejtek normál funkcióját. Vírusos megbetegedések esetén gyorsíthatja a gyógyulást.

 

Az alfa-liponsavnak nincs ismert mellékhatása, biztonságosan alkalmazható táplálékkiegészítő, akár napi 2400 mg mennyiségben is .